Header 0
Header 1

Evaluatie Fair Pay in Rotterdam

Beloning van kunstenaars, zelfstandigen en werknemers in de cultuursector is al sinds lang kind van de rekening. Je werkt in cultuur uit overtuiging, en als het moet, dan ook voor minder geld dan elders. En er zijn altijd meer mensen die willen werken dan er betaald werk is. Kortom, de prikkel om lonen en tarieven op te schroeven zijn van oudsher zwak.

Om hier paal en perk aan te stellen ontstond in 2017 de Fair Practice Code, een gedragslijn voor eerlijke beloning (‘Fair Pay’). De cultuursector stelde die code zelf op, in de hoop dat de subsidiërende overheden het geld beschikbaar zouden stellen om eerlijke betaling mede mogelijk te maken.

Als eerste en tot nu toe enige gemeente kwam Rotterdam over de brug. Vanaf 2021 ontvangen culturele instellingen op hun subsidie een Fair Pay toeslag.

vraag

De gemeente Rotterdam wil weten of er nog een probleem is met eerlijke beloning, nu instellingen de toeslag ontvangen. Het heeft Richard Geukema (PPMC) en mij gevraagd dit te onderzoeken.

aanpak

Uit de groep van gesubsidieerde instellingen interviewen we een steekproef, op basis van een vooraf door hen ingevulde berekening. Van alle instellingen bestuderen we de jaarrekeningen. Op basis hiervan analyseren we de mate waarin er sprake is van eerlijke beloning en in welke mate de toeslag van de gemeente daarin heeft bijgedragen.

resultaat

We concludeerden dat de Fair Pay toeslag heeft geholpen de meerkosten van Fair Pay te verminderen. De ambitie om volledig aan Fair Pay te voldoen wordt vrijwel unisono uitgesproken. Dat vergt op organisatieniveau een realistische balans tussen activiteiten en beschikbare middelen. Stappen terugzetten naar lagere tarieven en meer onbetaalde uren is voor de geïnterviewde organisaties ondenkbaar geworden.

meer lezen?

Evaluatie Toeslag Fair Pay in Rotterdam

looptijd

juni 2023 - januari 2024