Header 0
Header 1

Evaluatie Kunstpunt 2019-2022

In 2018 verzelfstandigde de gemeente Groningen het Centrum voor de Beeldende Kunst (CBK), dat vanaf 2021 Kunstpunt is gaan heten. Kunstpunt zorgt voor het beeldende kunst klimaat in de stad Groningen, onder meer met de uitleen van kunst, met kunst in de openbare ruimte en met het ondersteuning van beeldend kunstenaars.

vraag

Inmiddels functioneert Kunstpunt vier jaar als zelfstandige organisatie en wordt het tijd om de balans op te maken: is het Kunstpunt gelukt om de beoogde inhoudelijke doelstellingen te realiseren, passen deze binnen de beschikbare middelen en tegen welke onvoorziene knelpunten is de organisatie na de verzelfstandiging is aangelopen. Om deze vragen te kunnen beantwoorden vroeg de gemeente Groningen René Goudriaan (SiRM) en mij om een onafhankelijke evaluatie van het functioneren van Kunstpunt sinds de verzelfstandiging.

aanpak

In overleg met de gemeente Groningen, die de opdracht gaf, en de directie van Kunstpunt, maakten we de onderzoekopzet. We onderzochten veel dossiers, zowel over het zelfstandige Kunstpunt als over de verzelfstandiging. We spraken een tiental betrokkenen, in en om Kunstpunt. Op basis hiervan maakten we een kwalitatieve analyse. We beoordeelden de mate waarin de gestelde doelen zijn bereikt, in hoeverre de beschikbare middelen daartoe volstonden en benoemden de belangrijkste knelpunten. We gaven enkele adviezen ter overweging mee.

resultaat

We concludeerden dat Kunstpunt dezelfde doelen nastreeft als het CBK eerder deed en dat dit hen goed afgaat. Wel zijn er structurele tekorten die niet met fondswerving te dekken zijn. We adviseerden een structurele verhoging en de overweging de subsidiëring deels buiten het cultuurplan zeker te stellen.

meer lezen?

Evaluatie inhoudelijk functioneren Kunstpunt, 2019-2022

looptijd

augustus 2022 - maart 2023