Nationaal Slavernijmuseum
In 1863 jaar geleden schafte Nederland de slavernij af. De gescheidenis van de Nederlandse slavernij heeft lang weinig plek gehad in het collectieve geheugen van ons land. Daar kwam afgelopen jaren verandering in. Inmiddels is het niet meer weg te denken. Er leeft brede consensus dat deze geschiedenis en de doorwerking ervan in het heden, gediend zijn met onder meer een Nationaal Museum.
vraag
Het Nationaal Slavernijmuseum is een initiatief van de gemeente Amsterdam, ondersteund door het ministerie van OCW. Amsterdam stelde medio 2022 drie kwartiermakers aan. Mij werd gevraagd om een schets te maken van het proces om tot een museumconcept te komen. Ook vroeg men om advies over de governance en zelfstandigheid van de organisatie.
aanpak
Na enkele gesprekken met de kwartiermakers destilleerde ik uit alle aan het initiatief voorafgaande adviezen en beleidstukken de contouren van het museumconcept, en schetste hoe dit zich verhoudt tot de onderdelen van een bedrijfsplan. Met Peggy Brandon, de kwartiermaker museaal, trok ik Max Meijer (TiMe Amsterdam) aan om te adviseren over het ontwikkelen van het museumconcept. Tijdens de ontwikkeling schoof ik af en toe aan om de voortgang te bewaken.
Verder leverde ik de opzet voor de zelfstandige rechtspersoonlijkheid en het bestuur en toezicht van het op te richten museum, een personeelsplan met begroting, een concept voor het onderzoeks- en kenniscentrum en schatte ik het te verwachten aantal bezoekers.
resultaat
Op 15 februari 2024 presenteerden de kwartiermakers hun eindrapport Vertel het hele verhaal. Een overtuigende basis voor een Nationaal Slavernijmuseum. Een puzzel gelegd met veel stukken waarvan ik enkele heb kunnen aanleveren.
looptijd
november 2022 - januari 2024